Cand tratamentul si alimentele nu se amesteca

Probabil ti-ai pus de nenumarate ori intrebarea: cum sa imi administrez corect medicamentele? le iau inainte de masa sau dupa masa? pot manca orice, daca urmez acest tratament?

Cand medicamentele si alimentele nu se amesteca

La fel de probabil aceste intrebari au ramas fara raspuns sau au primit un raspuns nesatisfacator. Ceea ce se prezinta despre tratamente sunt informatiile legate de doza, concentratie sau efecte adverse, mai putin interactiunile cu alte medicamente, suplimente si, aproape deloc, cu alimentele.

In general, nu te gandesti ca alimentele sau bauturile tale preferate pot interactiona cu tratamentul tau sau pot influenta afectiunea ta. Dar este adevarat: mancarea poate interactiona cu tratamentul tau, in unele cazuri putand fi letala! Din fericire, in majoritatea cazurilor nu, dar nu cred ca ai vrea sa faci parte din aceasta statistica neagra, fie ea si minoritara!

Una din modalitatile in care mancarea interactioneaza cu medicamentele, este ca nu ii permite organismului tau sa utilizeze intregul potential al substantei active, iar in cazul antibioticelor, acest lucru poate fi fatal. Imagineaza-ti, sau nu, din pacate, ca lupti cu o pneumonie sau o infectie stafilococica; vei avea nevoie de intregul efect al antibioticului, ca sa iti recastigi sanatatea.

In cazul analgezicelor (medicamentelor contra durerii) spre exemplu, acestea determina dureri de stomac; de aceea, se recomanda sa fie administrate cu mancarea, pentru a minimaliza acest efect nedorit. Totusi, problema este ca in acest fel va trebui sa astepti ceva mai mult pana cand analgezicele isi vor face efectul si sa suporti durerea o perioada mai lunga de timp.

Unele alimente sau bauturi pot exacerba efectul tratamentului, daca le vei combina impreuna. Spre exemplu, pastilele pentru somn, care reduc frecventa respiratiei si bataile inimii, daca le asociezi cu un pahar de vin, efectul combinat poate fi sever, putand sa incetezi sa mai respiri si sa treci in lumea celor drepti.

Un alt exemplu este administrarea unor antidepresive, ca Prozac, Zoloft, Paxil, alaturi de cafeau matinala, deoarece cafeina interactioneaza cu medicamentele si impreuna te activeaza atat de mult, incat cauzeaza tremur, insomnie sau atacuri de panica.

Amlodipina spre exemplu, un medicament frecvent utilizat pentru reglarea tensiunii arteriale, interactioneaza cu sucul de grapefruit. Sa nu ma intelegi gresit, fructul sau sucul de grapefruit are foarte multe efecte benefice pentru sanatatea ta, insa interactioneaza, din pacate cu o serie de medicamente. Consecinta cea mai importanta este scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune) si cresterea periculoasa a frecventei cardiace (tahicardie). Efectul sucului de grapefruit in organism persista mult timp, pana la 24 de ore de la administrare, in functie de cum lucreaza ficatul tau si cat de sanatos este, astfel incat chiar si separarea medicamentelor de sucul de grapefruit nu ajuta si vei fi nevoit/a sa renunti la consumul acestui fruct sau sucului respectiv.  

Stiai ca pana si branza te poate omora?

Stiai ca pana si branza te poate omora? Medicamentele pentru depresie, cele din clasa MAO, ca Fenelzina, pot interactiona cu tiramina din branza, si, in unele cazuri, aceasta asociere poate fi fatala, deoarece poate determina o crestere periculoasa a tensiunii arteriale.

Unii pacienti, dar poti fi si tu printre ei, sunt nevoiti sa suporte medicamente cu un index terapeutic foarte mic, adica exista o linie de demarcatie foarte subtire intre doza eficienta si cea toxica. Acesti pacienti sunt cei mai supusi riscului unui efect toxic, ca urmare a consumului unei mancari gresite, tocmai pentru ca granita dintre siguranta si toxicitate a medicamentelor este foarte ingusta. In plus, exista diferente majore intre indivizi cu privire la modul in care metabolizeaza alimentele sau medicamentele, astfel ca persoanele in varsta sau copii sunt mult mai expusi acestui risc.

 

Concluzia este ca multe dintre medicamentele cu frecventa mare de prescriere interactioneaza cu alimentele de zi cu zi sau cu bautura ta favorita si, credem noi, este mai bine sa fii bine informat despre medicamentele pe care ti le administrezi si aceste interactiuni, decat sa joci permanent o ruleta ruseasca.

 

Vom reveni in urmatoarea postare cu lista de intrebari esentiale, pe care esti obligat sa le adresezi medicului sau farmacistului tau, fiind dreptul tau la sanatate sa fii informat.

 

 


Remedii Online
Remedii Online

AuthorLeave a comment

Comments will be approved before showing up.